Još jedan, u nizu izuzetnih proizvoda firme EKO LIFE M.D. PLUS, plod višedecenijskog iskustva i dobre prakse, proizveden od najkvalitetnijih sirovina sa ekološki najočuvanijih lokaliteta.

Bolesti vena su često oboljenje. Proširene vene su dominantna bolest površinskog venskog sistema. Bolest je lake prirode i bezopasna je po život bolesnika. Simptoma ponekad nema čak i kada je bolest ozbiljno uznapredovala. S druge strane, zahvaćeni predeo može biti veoma bolan. Osim toga, proširene vene predstavljaju značajan socijalno-medicinski problem zbog velike učestalosti i ograničavanja radne sposobnosti obolelih. Proširene vene najčešće prate bolovi, umor, osećaj toplote, napetosti i zatezanja. Takođe su vidljive promene pigmentacije na koži, venski ekcem, propadanje potkožnog masnog tkiva i otvrdnuće  i zatamnjenje kože. Proširene vene dovode do zadržavanja krvi u venema donjih ekstremiteta, što rezultira povećanjem rizika od tromboze sa mnogostrukim komplikacijama. Od hronično priširenih vena nogu boluje oko 25-40 odsto ženske populacije i oko 20-30 odsto muške populacije.

Faktori rizika

U faktore rizika ubrajamo: porodično nasleđe u 15-40% slučajeva, profesionalno opterećenje (osobe koje dugo stoje tokom rada), trudnoća, prekomerna težina, pol, preterano izlaganje suncu i toploti kao i razne povrede nogu.

Simptomi

Simptomi proširenih vena mogu biti: bol, umor, osećaj težine u nogama, osećaj toplote, napetost, zatezanje, tamna koža nogu, modra koža nogu, otvrdla koža, ispucali kapilari i paučinaste vene.

Kako nastaju proširene vene?

To još uvek nije razjašnjeno. Činjenica, da je čovek jedino živo biće na zemlji koje ima uspravni stav i dvonožno kretanje (kod četvoronožaca se ne javljaju proširene vene), ukazuje na nepovoljne hemodinamijske uslove u donjim ekstremitetima kod čoveka u čijim venama se krv vraća prema srcu nasuprot dejstvu sila zemljine teže.

Što se tiče uzroka nastanka proširenih vena dominantne su dve teorije.

Prva smatra insuficijenciju valvula, u glavnim stablima vena, glavnim uzrokom proširenih vena, jer insuficijentne valvule omogućavaju vraćanje krvi u srce i uzrok su povećanja venskog pritiska.

Druga teorija smatra da je slabost venskih zidova uzrok proširenih vena, jer usled slabosti zidova dolazi do dilatacije pojedinih segmenata vena i insuficijencije valvula.

Stadijumi bolesti proširenih vena

Prvi stadijum proširenih vena obuhvata tzv. kozmetičke (estetske) promene koje se manifestuju sitnim končastim, mrežastim ili metličastim proširenjima venskih sudova. Kod takvih bolesnika ne postoje poremećaji protoka venske krvi, a tegobe koje se javljaju su uglavnom estetske prirode.

Drugi klinički stadijum karakteriše pojava prostranijih I većih venskih proširenja koja su lokalizovana, uglavnom, u donjim delovima nogu (oko skočnog zgloba i na stopalu).Pri dužem stajanju može se javiti otok (edem) stopala oko skočnog zgloba. Kod takvih bolesnika se javljaju I prve tegobe koje su izraženije tokom I neposredno posle dugotrajnijeg statičkog opterećenja. Najčešće tegobe su: bolovi, osećaj napetosti I nadutosti nogu, povišena lokalna temperatura I osećaj težine u nogama.Tegobe su obično izraženije noću, a kod nekih bolesnica I u vreme menstruacije.

Treći klinički stadijum se karakteriše značajnim proširenjima potkožnih vena koje su izvijugane, nepravilno I obilno proširene do debljine prsta, ponekad sa znacima tromboflebitisa, fiksiranog tromba (ugruška) u njima I promenama u boji okolne kože. U ovom stadijumu se obično nalazi I oštećenje na ušću površinskih u duboke vene. Promene su najčešće izražene u slivu velike I male površinske vene nogu. Poremećaji venskog protoka dovode I do oštećenja mikrocirkulacije I limfnog sistema. Ova stanja se manifestuju bolovima, osećajem nadutosti nogu, povremenim grčevima (posebno noću), trnjenjem, jačom prokrvljenošću kapilara, otocima pri stajanju, oštećenjem kože naročito u predelu stopala I oko skočnog zgloba.

Četvrti stadijum obuhvata različite I brojne trofičke promene (promene u ishrani) kože I potkožnog tkiva. Karakteristična je pojava kožnih promena prouzrokovanih venskim zastojem. To su dermatitična, ekcematoidna, pigmentna I druga oštećenja kože. Koža I potkožno tkivi se takođe menja I postaje sve više istanjena, atrofična ili zadebljala, ljuspasta I dermatosklerozna. Uvećane vene su sklone prskanju (pri dejstvu lake ozlede) što se manifestuje potkožnim krvarenjima. U regiji istanjene kože može nastati I dramatično spoljašnje vensko krvarenje.

Ovi stadijumi su definisani, pre svega, radi lakšeg praćenja eventualne progresije bolesti. Ukoliko želite da sprečite dalji razvoj bolesti, preporučujemo naš Melem za vene visokog kvaliteta I pristupačne cene. Njegovo dejstvo nije ograničeno na površinske (vidljive) vene, već I na unutrašnje (nevidljive) vene.

Najvažniji aktivni princip ovog melema, koji ga razlikuje od ostalih, je escin iz ekstrakta divljeg kestena. On pojačava elastičnost vena dugoročno, uzrokujući njihovo sužavanje (venotonik), tako da budu bliže zdravom stanju kao kada nisu bile proširene. Dejstvo escina na vene nogu je jednako efektivno kao dejstvo kompresivnih zavoja. Istovremeno povećaće vam tonus vena I propustljivost kapilara što direktno utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska.

Ekstrakti nevena, prisutni u melemu, pomažu u procesu epitalizacije oštećene kože izazvane proširenim venama. Dok ekstrakti nane sprečavaju pojavu kožnih erupcija , ekcema I istovremeno hlade , čime umanjuju osećaj toplote u nogama, dok svojim antiseptičkim dejstvom uklanja pojavu patogenih organizama koji mogu da se jave kod oštećenja vena I kožnog tkiva.

Osim navedenog u melemu su prisutne ekstrakcije bilja koje upotpunjuju kompleksnost dejstva na problem proširenih vena. Sve ovo toplo preporučuje ovaj proizvod potrošačima koji imaju problem proširenih vena.

Proverite naš kvalitet.